Στον παραπάνω χάρτη εμφανίζονται οι διαδρομές από τη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, τον Μανταμάδο, τον Μόλυβο και την Ερεσό προς τη Μονή Δαμανδρίου. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας πάνω στο χάρτη, μπορείτε να σταματήσετε την κίνηση των γραμμών ώστε να τις παρατηρήσετε καλύτερα.
Ιστορικά Στοιχεία
Χώροι - Καθολικό
Εικόνες - Τοιχογραφίες
Εξωκλήσια - Μετόχι
Η Μονή και ο Κόσμος


    Το Δαμάνδρι βρίσκεται σε ένα
γραφικό ύψωμα στα ανατολικά του Πολιχνίτου, σε μια λιόφυτη περιοχή. Μπροστά σου εκτείνεται ο Πολιχνίτος, το Λισβόρι και ο κόλπος Καλλονής. Στα χαμηλά του μοναστηριού, όπου και το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, η βλάστηση είναι πυκνή και οι ψηλές λεύκες δίνουν τη
δυνατότητα στους κισσούς να σκαρφαλώνουν όλο και πιο ψηλά.
Σ’ αυτή την περιοχή άκμαζαν παλιότερα «οι κήποι» του μοναστηριού.


   Η πρόσβαση σήμερα στο μοναστήρι είναι πολύ εύκολη. Η τσιμεντοστρωμένη παράκαμψη, μήκους 1,5 χιλιόμετρου, απ’ το δημόσιο δρόμο Μυτιλήνης – Πολιχνίτου οδηγεί σε ένα ευρύχωρο χώρο στάθμευσης, ο οποίος διαρκώς επεκτείνεται. Ο ξένος επισκέπτης του νησιού μας, σε όποιο μέρος κι αν διαμένει, πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει μέχρις εδώ. Την παράκαμψη για το μοναστήρι θα τη συναντήσει σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιομέτρων μετά τα Βασιλικά.

   Απ’ την περιοχή της Μυτιλήνης (Μυτιλήνη, Θερμή, Άγιος Ραφαήλ) παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Πολιχνίτου χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση και τη βόρεια παράκαμψη της πόλης ή την παράκαμψη της Μόριας.